Faceţi tratamente doar când aveţi neapărat nevoie, nu le combinaţi cu alcool sau lapte, administraţi-vă dozele la orele indicate de medic. Sursa: Shutterstock
Românii sunt „lideri” în Europa la consumul iraţional de antibiotice, după cum arată un raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC). Au ajuns în această situaţie pentru că îşi tratează cele mai banale răceli cu astfel de pastile. Farmaciştii au şi ei partea lor de vină: mulţi eliberează antibiotice fără reţetă, situaţie de neconceput în alte ţări europene.
Specialiştii mai spun că, inclusiv atunci când au indicaţie pentru antibiotice, românii nu ştiu să urmeze corect tratamentele. În aceste condiţii, nu este de mirare că mulţi au dezvoltat rezistenţă la antibiotice şi se pot trata doar cu medicamente scumpe, de ultimă generaţie. Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoaşteţi când vine vorba despre antibiotice.
1. Nu tratează răcelile simple
Infecţiile pot fi provocate de microorganisme diverse: virusuri, bacterii, paraziţi, fungi. Cele mai multe dintre răceli, gripe, bronşite, rinofaringite sunt provocate de virusuri, împotriva cărora antibioticele nu au efect. „Doar bacteriile răspund la tratamentele cu antibiotic, nu şi virusurile. Cele mai multe infecţii respiratorii din această perioadă sunt virale nu bacteriene, aşadar nu necesită tratament cu antibiotic”, a precizat profesorul Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie de la UMF „Carol Davila”, din Bucureşti.
2. Trebuie luate la ora fixată
Dacă totuşi aveţi nevoie de astfel de medicamente, este important să luaţi dozele la ore regulate, conform in di caţiilor medicului. Antibioticele au anumite „curbe de cocentraţie”, iar ca efectul lor să nu fie compromis, trebuie luate exact după ceas. „În cazul în care nu veţi respecta orele la care trebui