Orchestra de cameră a municipiului Târgu Jiu, Lyra Gorjului, este în pericol să se închidă, pentru că până acum doar jumătate din fondurile necesare funcţionării au fost alocate
Lyra Gorjului are nevoie anual, pentru a putea funcţiona, de o sumă de 20.000 de lei, din care nu a primit până acum decât jumătate din această sumă. Astfel, datoriile orchestrei s-au acumulat şi aceasta poate să ajungă în situaţia de a nu mai putea funcţiona, dacă nu se vor aloca fondurile necesare. Lyra Gorjului funcţionează în cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.
Viorel Gârbaciu, directorul școlii, spune că, dacă nu se vor achita banii, orchestra va muri: „Ne vom descurca, dar există deja pericolul precedentului creat. Primăria, prin Centrul Cultură și Artă Constantin Brâncuși, s-a angajat să plătească facturile pentru Lyra Gorjului, iar până acum nu s-au plătit decât 10 mii de lei. Ar mai fi de achitat încă pe atât și cred că se vor plăti pentru că altfel Lyra Gorjului o sa moară și ar fi păcat“, spune Gârbaciu.
Directorul Centrului de Cultură și Artă Constantin Brâncuși, Sorin Buliga, a declarat că săptămâna acesta vor mai fi efectuate o serie de plăţi pentru orchestra de cameră întrucât au fost niște întârzieri datorate faptului că banii vin de la Primăria Târgu-Jiu. La rândul lor, reprezentanții primăriei se scuză dând vina pe criză și spun că orice cheltuială de la bugetul local se face în funcţie de priorităţi. „Nu se pune problema să nu se plătească pentru că există o hotărâre de consiliu care prevede alocarea unor bani pentru Lyra Gorjului ca de altfel și pentru fanfara orașului care trebuie să cânte săptămânal în parcul central“, a precizat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.
Stagiunea se deschide pe 27 octombrie
Înființată în 1998 de câţiva de muzicieni din Târgu-Jiu și de la Filarmonica din Craiova,