Darius Bistriceanu practică o meserie mai puţin obişnuită. El este scafandru-salvator.
După 10 ani petrecuţi pe nave de transport maritim, el s-a întors acasă, la Târgu-Jiu, alături de familia sa, iar acum este scafandru - salvator. Darius este un tip modest şi discret, nu-i place să vorbească prea mult despre munca sa de salvator şi nici despre viaţa de marinar. Colegii săi de echipă spun însă despre el că este cel mai bun scufundător, lucru dovedit în multe misiuni de salvare sau de recuperare subacvatică desfăşurate în lacurile sau apele curgătoare din Gorj, alteori chiar din ţară la care a fost solicitat. La 14 ani şi-a luat viaţa în piept şi a plecat de acasă cu gândul să se facă marinar.
A fost ofiţer II şi a lucrat pe nave de cursă lungă
În 1989 a absolvit Liceul de Marină din Constanţa, apoi a urmat şcoala de Ofiţeri de Marină Civilă. De pe băncile şcolii a juns să lucreze ca marinar pentru NAVROM Constanţa, pe vase comerciale. A ajuns în scurt timp ofiţer II şi a urcat pe navele-cargo de cursă lungă, străbătând lumea, pe mare, în lung şi în lat. „Îmi amintesc că am stat plecat un an şi jumătate pe vas. Eram în Thailanda, la Bangkok. S-a mai întâmplat, de altfel, să mai stau zile întregi pe punte în rada porturilor prin care am trecut, fără să cobor la ţărm“, povesteşte Darius.
La limita extremă
În urmă cu şapte ani a cunoscut câţiva salvamontişti. A fost o conjunctură prielnică să-şi schimbe meseria, el fiind pasionat de alpinism şi de speologie. Sătul de mare şi de marinărie şi-a dorit să facă şi altceva, astfel că a acceptat propunerea de a lucra ca în cadrul Serviciului Salvamont Gorj. Era nevoie de priceperea sa, mai ales în misiunile de salvare sau de explorare sub apă, ca scafandru. Darius a mai făcut acest lucru la Constanţa unde obişnuia să se scufunde cu prietenii în Marea Neagră. De asemenea, s-a scufundat în multe lacu