Companiile de recrutare au tot mai puţine locuri pentru managerii cu studii de top. Specialiştii susţin că, în 2009, numărul joburilor unde se solicită masteratul în administrarea afacerilor (MBA) a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Citiţi şi:
Timişoara: Manageri angajaţi pe contracte de zilieriPrograme MBA pentru viitori manageriMasterate în afaceri, la ASE
La târgul de masterate în adminstrarea afacerilor organizat de QS World MBA Tour au venit anul trecut peste 600 de persoane. Ieri, numai 200 de români au călcat pragul Hotelului Intercontinental din Capitală, pentru a se interesa de un MBA.
Zoya Zaitseva, senior manager al QS, afirmă că interesul scăzut pentru astfel de programe are loc pe fondul crizei globale. „Mulţi dintre partenerii noştri ne-au spus că, în perioade de criză, posibilii candidaţi pentru programele de MBA preferă să se concentreze asupra carierei lor”, a spus Zaitseva.
Băncile au oprit finanţările
Bianca Ion, director de marketing şi coodonator academic al programului Executive MBA de la Institutul de Afaceri şi Administraţie Publică din Bucureşti, este de părere că banii sunt cei care lipsesc. „Nu a scăzut interesul pentru astfel de programe, ci mai degrabă există o lipsă de finanţare pentru astfel de studii”, a afirmat Bianca Ion.
Specialistul mai arată că băncile alocă cei mai puţini bani pentru MBA-uri, iar, per ansamblu, numărul de participanţi a scăzut cu 15%. „Din domeniul financiar- bancar sunt cei mai puţini participanţi. În general, cursanţii provin din domeniul farmaceutic, servicii medicale, informatică-telecomunicaţii şi industria alimentară”, mai arată Bianca Ion. Primul an de Executive MBA costă 9.500 de euro, iar cel de-al doilea ajunge la 12.000 de euro.
Bursele de studiu, căutate de români
Directorii care au venit i