Bursa de Valori a inchis in scadere sedinta de tranzactionare de ieri, dupa ce Guvernul a fost demis in urma motiunii de cenzura adoptata in Parlament.
Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut ieri 0,6%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 0,5%. Cele cinci societati de investitii financiare au urmat o evolutie diferita fata de restul pietei, indicele general al acestora, BET-FI, a crescut cu 1,1%.
"Intotdeauna, atunci cand toata lumea asteapta ca piata sa mearga intr-o anumita directie aceasta urmeaza o directie opusa. Prima senzatie pe care am avut-o atunci cand am vazut ca piata nu cade odata cu demiterea Guvernului a fost aceea ca Bursa de Valori s-a maturizat putin. In urma cu cativa ani un astfel de eveniment ar fi dus la corectii puternice, de pana la 10%. In aceste conditii, o depreciere de 2% demonstreaza faptul ca piata este un organism viu, care nu se desprinde insa de evolutia pietelor externe", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.
Lichiditatea din piata s-a mentinut la cote scazute si in sedinta de tranzactionare de ieri, valoarea tranzactiilor cu actiuni ridicandu-se la 20,1 mil. lei (4,7 mil. euro). Pe piata RASDAQ, investitorii au realizat tranzactii in valoare de 0,9 mil. lei (0,2 mil. euro).
SIF-urile au inregistrat ieri cele mai mari tranzactii din piata, in conditiile in care SIF Oltenia (SIF5) si-a mentinut statutul de cea mai lichida societate de la Bursa. Pe titlurile SIF Oltenia s-au realizat ieri tranzactii in valoare de 5,4 mil. lei (1,3 mil. euro), in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au consemnat al doilea rulaj din piata, in valoare de 2,6 mil. lei (0,6 mil. euro).
"Comportamentul de ieri al pietei demonstreaza inca o data ca SIF-urile reprezinta locomotiva Bursei de Valori. In plus, prim-ministrul a declarat de curand ca nu este de acord cu o r