În 2010, contribuţia la pensiile obligatorii administrate privat va fi majorată de la 2 la 2,5%, potrivit proiectului de buget, însă nu va atinge pragul de 3%, conform legii pensiilor private.
Atât vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu, cât şi secretarul de stat din cadul Ministerului Muncii, Mihai Şeitan, au confirmat informaţia. Dacă reprezentantul CSSPP este de părere că nu vom asista la o nouă îngheţare a contribuţiilor ăn 2010, Şeitan este de părere că nu vor fi operate nici creşteri foarte mari ale acesteia.
“Nu cred că în 2010 se va putea asigura creşterea contribuţiei la 3%, aşa cum trebuia să fie conform legislaţiei, pentru că situaţia economică din România şi, implicit, bugetul de stat, nu permit acest efort. Totuşi, în viitor, trebuie luată în calcul accelerarea creşterii contribuţiei şi chiar depăşirea procentului de 6% până în 2016”, a declarat Mihai Şeitan, citat de Mediafax.
Dai un leu, primeşti 0,25 de lei
Contribuţia este calculată ca parte procentuală din salariul brut al participanţilor la fondurile de pensii. În luna iulie 2009, contribuţia medie a fost de 32 de lei.
Legea pensiilor private prevede majorarea contribuţiilor etapizat, până la 6% din salariul brut.
În prezent, aproximativ 3,9 milioane de pensionari, reprezentând 81% din numărul total de pensionari, primesc mai puţin de 1.000 de lei pe lună. Alte 44.000 de pensionari încasează peste 2.000 de lei pe lună.
Contribuţia la sistemul de pensii de stat nu asigură venituri suficiente pentru un trai decent la bătrâneţe. Practic, statul plăteşte contribuabilului doar un sfert din suma virată la fondul de pensii.
Participanţii, mai mulţi
Modificările aduse de reforma pensiilor vor conduce la intrarea în sistemul de pensii pri