Cabinetul Boc II a rămas în funcţie doar 13 zile, iar fiecare ministru a avut câte două portofolii. PSD, PNL şi UDMR au reuşit, ieri, să doboare Guvernul, care devine astfel singurul Executiv de după 1990 demis printr-o moţiune de cenzură. Opoziţia şi-a văzut încununată de succes strădania de a da jos Guvernul: moţiunea de cenzură, intitulată „11 împotriva României“ (făcând trimitere la numărul miniştrilor din Guvern) a primit 254 de voturi favorabile, cu 18 voturi mai mult decât avea nevoie pentru a trece.
Toate partidele au avut dezertori la vot, în ciuda apelurilor şi a ameninţărilor lansate de lideri zilele acestea. Cei mai mulţi „defectori“, şapte, s‑au înregistrat în rândurile social-democraţilor, în timp ce liberalii au numărat şase absenţi, dintre care cinci vor fi excluşi din partid. De la UDMR au lipsit trei reprezentanţi şi chiar PDL, deşi la momentul votului se afla încă la Putere, s-a trezit cu doi indisciplinaţi care n-au fost prezenţi. La vot nu au venit nici patru parlamentari ai minorităţilor.
1Desemnarea premierului
După demiterea Cabinetului, preşedintele Traian Băsescu trebuie, potrivit Constituţiei, să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, după ce s-a consultat „cu partidul care are majoritate absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, cu partide reprezentate în Parlament“. Legea fundamentală nu prevede însă un termen până la care şeful statului este obligat să facă această nominalizare.
Liberalii şi social-democraţii se pronunţă pentru instalarea unui premier tehnocrat. Liderul PNL, Crin Antonescu, a avansat deja numele lui Klaus Johannis, primarul Sibiului.
Preşedintele Traian Băsescu nu este însă obligat să accepte candidatul dorit de partidele din opoziţie, ci are dreptul să vină cu propria propunere. Astfel, şeful statului ar putea nom