Miercuri, 21 octombrie Albumul „Botticelli. Viaţa şi opera“ va fi distribuit împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la preţul de 12,99 lei. Albumul dedicat artistului renascentist Botticelli face parte din colecţia „Pictori de geniu“, publicată de Editura Adevărul, în colaborare cu Editura Giunti din Florenţa. Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, cunoscut sub numele de Sandro Botticelli, este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori florentini ai secolului al XV-lea.
Se născuse în 1445 într-o familie relativ înstărită. Fratele lui mai mare, Antonio, era aurar. Primele lecţii artistice, micul Sandro le-a învăţat de la acest frate.
La 15 ani a intrat în atelierul pictorului de scene religioase Fra Filippo Lippi, unde a lucrat alături de pictorii Pollaiuolo şi Andrea Verrocchio. A învăţat orfevrerie şi gravură, graţie cărora a păstrat toată viaţa un desen în care linia fină şi elegantă este principalul element al compoziţiilor.
Capela Sixtină şi nudurile feminine
Autoarea albumului, Silvia Malaguzzi, urmăreşte în detaliu viaţa şi creaţia artistului, începând cu ucenicia şi primii clienţi (Tribunalul de Comerţ, care îi comandă o alegorie a Puterii), continuând cu intrarea lui în cercul familiei de Medici, în jurul anului 1473, şi până la sfârşitul vieţii, în 1510.
Ca la mai toţi artiştii Renaşterii, creaţia lui Botticelli a cunoscut două mari direcţii: pictura religioasă şi cea inspirată de antichitatea greco-romană. Artistul a descoperit neoplatonismul şi gândirea clasică în perioada maturităţii.
Rezultatul a constat într-o serie de picturi alegorice, dintre care se detaşază „Sărbătoarea primăverii“, „Venus şi Marte“ sau „Naşterea lui Venus“.
Ele au fost realizate în aceeaşi perioadă în care picta, la comanda familiei de Medici, „Adoraţia Magilor“, în