Ioana Lupea: „Moţiunea de cenzură nu a avut decât un singur efect politic, acela de a reaşeza clasamentul candidaţilor în cursa prezidenţialelor”.
Moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Emil Boc riscă să se întoarcă împotriva celor care au votat-o. PSD, PNL şi UDMR au iniţiat un joc pe care, potrivit Constituţiei, doar preşedintele Traian Băsescu îl poate controla, pentru că el are dreptul de a desemna premierul.
Şefului statului i s-a pus pe tavă oportunitatea de a demonstra că este deasupra partidelor şi de partea interesului naţional, propunând un prim-ministru dincolo de orice suspiciune de partizanat politic.
Chiar şi independentul Sorin Oprescu, scos pe tuşă de criza politică declanşată de moţiune, nu are altceva de făcut decât să asiste ca spectator la reprezen taţia pe care o va da Traian Băsescu. Moţiunea de cenzură nu a avut decât un singur efect politic, acela de a reaşeza clasamentul candidaţilor în cursa pentru preşedinţie.
Chiar dacă a dărâmat guvernul PDL căruia şeful statului i-a acordat încrederea, pierderea de imagine ar putea să o înregistreze tot tabăra opoziţiei.
Moţiunea de cenzură a polarizat din nou alegătorii, situaţie care îi poate fi favorabilă lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale. Spre deosebire de momentul 2007, nu persoana preşedintelui este pusă în cauză - oricum simpatia şi antipatia faţă de Traian Băsescu au scăzut mult în intensitate -, ci o temă populistă, cu susţinere de masă: privilegiile parlamentarilor.
Dacă Traian Băsescu va reuşi să convingă alegătorii că de partea lui sunt adevărul şi dreptatea, că PSD, PNL şi UDMR au înlăturat guvernul Boc pentru a-şi apăra scaunele şi banii, atunci putem spune că Geoană, Antonescu şi Marko Bela au căzut în groapa pe care au săpat-o adversarilor. Şeful statului are ca argumente referendumul