Bistriţenii au fost luaţi prin surprindere de ninsoare şi frig. Pe bistriţeni i-a găsit dimineaţa zgribuliţi şi surprinşi de temepraturile scăzute, vântul şi primii fulgi de nea la mijlocul lui octombrie. Frigul şi zăpada i-a luat prin surprindere pe bistriţeni. Aceştia nu îşi mai amintesc să fi venit iarna aşa devreme, deşi , oficial, a fulguit şi în 2005 pe vremea aceasta.
Ploaia de ieri s-a schimbat peste noapte în lapoviţă şi ninsoare. A nins în tot judeţul iar stratul de zăpadă a atins grosimea maximă de 3 centrimetri la Piatra Fântânele, unde s-a intervenit deja cu utilajele secţiei de drumuri naţionale. Conform datelor furnizate de Alexandru Slavita, şeful secţiei de drumuri naţionale, la Piatra Fântânele se circulă fără probleme şi s-a acţionat cu cinci utilaje care au împrăştiat în zonă 50 de tone de material antiderapant şi încă 100 de tone pe restul drumurilor din judeţ. Oamenii spun că nu mai ţin minte să fi venit iarna aşa devreme în ultimii ani. Însă, conform datelor furnizate de Iosif Augustin Molnar, director coordonator la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, în perioada 16-17 octombrie, 2005, s-a depus un strat de zăpadă la Piatra Fântânele, Miţa şi alte zone, iar în Bistriţa a fulguit.
Agricultorii speriaţi de vremea rea
Cei mai speriaţi de vremea rea sunt agricultorii, care nu au apucat încă să-şi adune recoltele de pe câmp. „Iarna venită prea devreme afectează culturile, mai ales la grâu. Noi mai avem porumb pe câmp. Dar s-a mai întâmplat să ningă în octombrie şi pe vremea colectivului. Ţin minte că ningea şi culegeam porumb“, spune o Floarea Sărmaş, o femeie de 60 de ani din Mocod. „Dacă în noaptea asta îngheaţă, e gata pentru cine nu strânge astăzi ce mai are. Nu mai ţin minte să mai fi venit iarna aşa devreme“, spune şi Ieronim Moldovan, un agricultor din Satu Nou. Specialiştii spun,