De trei, ani de când pregăteşte fetele de la secţia de lupte a Liceului cu Programul Sportiv Botoşani, a obţinut peste 30 de medalii pe plan naţional.
Cristi Ungureanu a fost sportiv timp de aproape zece ani, iar din 2001 şi-a început cariera de antrenor. Ca sportiv, a obţinut mai multe medalii la campionatele naţionale de lupte, dar nu a reuşit niciodată să cucerească vreo medalie la un Campionat European sau Mondial. Acum, ca antrenor, încearcă să-şi depăşească performanţa avută ca sportiv.
Lupta cu mentalitatea
„Am început să antrenez în 2001, după terminarea facultăţii. Trebuie să recunosc că la început a fost destul de greu, dar am fost ajutat foarte mult de fostul meu antrenor, Victor Baciu, şi de directorul liceului, Ioan Huncă. Mi-am format o grupă de copii cu care am obţinut două medalii de argint la campionatele naţionale“, spune Cristian Ungureanu. În 2006, antrenorii, împreună cu Liceul cu Program Sportiv, au decis să înfiinţeze o secţie de lupte destinată exclusiv fetelor.
Luptele feminine se practicau în România din 1998, dar la Botoşani era abia începutul. Astfel, Cristian Ungureanu şi Virgil Mihalache au decis să se ocupe de această secţie, deşi iniţial erau rezervaţi.
„La început, a fost greu pentru că exista o reticenţă din partea fetelor şi a părinţilor. Au fost mulţi părinţi care au venit prima dată să vadă ce se întâmplă la sala de lupte, după care au acceptat să-şi lase fetele să practice acest sport. Impresia era că la lupte te dai cu capul de beton sau îţi rupi mâinile. De asemenea, au fost care spuneau că nu ar face lupte, dar ne întrebau dacă avem karate“, susţine antrenorul botoşănean.
Acesta crede că în orice sport familia are un rol foarte important. „Dacă familia este alături de sportiv, obligatoriu apar şi rezultatele“, completează antrenorul. Din 2006 şi până în acest an, componentele secţiei de lupte