» Aparatorii BNR afirma ca vanzarea de euro din rezerva nu reprezinta o greseala, sumele in cauza ramanand la dispozita sa, dar in... lei. Cu ce resurse va fi aparat insa cursul de schimb mai tarziu daca "proviziile" de euro scad?
» Atentie de unde cumparati euro, marjele practicate de banci sunt peste cele ale caselor de schimb nebancare, cel putin in zonele cu rulaj mare.
Ne-am obisnuit in acest an cu BNR aparand cu dintii leul si vanzand euro pentru a satisface cererea. Dupa ultimele raportari, un miliard de euro din rezerva a fost utilizat in acest scop doar in septembrie, iar alte 4,5 miliarde pana in acel moment. Ce se va intampla daca rezervele se subtiaza dramatic anul viitor? De unde facem rost de euro pentru a-i arunca in piata interbancara impiedicand o depreciere si mai mare a monedei nationale? Riscul vanzarii valutei pentru a apara leul in an electoral se va materializa in anii ce vin, daca criza economica globala se prelungeste, iar costul ajustarii cheltuielilor bugetare din Romania devine cu atat mai greu de acoperit cu cat a fost amanat mai mult. Iata un posibil scenariu al evolutiei cursului de schimb in contextul evenimentelor posibile in urmatoarele luni.
1. Echilibru electoral
Campaniile electorale au reprezentat in mod traditional o oaza de liniste pentru leu. Tot ce insemna ajustare dureroasa, concedieri din sectorul public, reducere de cheltuieli etc. a fost amanat dupa alegeri. Leul a ramas "tare" pentru a nu scumpi importurile si a urca inflatia, dar a revenit la valori mai aproape de realitatea economica in lunile de dupa alegeri. Cum si Mugur Isarescu a avut propria campanie electorala pentru sefia BNR, cursul a avut toate motivele sa intepeneasca in a doua parte a anului 2009.
2. Un dus rece
Prin ianuarie 2010 (al doilea tur de scutin pentru alegerea presedintelui se termina prea apro