Comisiile juridice ale Parlamentului au dat aviz negativ, miercuri, la scrisoarea presedintelui privind organizarea referendumului pentru un Parlament unicameral in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, pe 22 noiembrie.
Pentru un raspuns nefavorabil solicitarii presedintelui au votat 18 parlamentari de la PSD, PNL si UDMR, iar PD-L s-a opus, prin cele 12 voturi "impotriva", a anuntat, miercuri, liberalul Ioan Ghise.
De asemenea, parlamentarii juristi au decis sa ataseze avizului negativ si motivatiile care au sta la baza acestei decizii, printre acestea numarandu-se si existenta unui vid legislativ in privinta organizarii referendumului.
Avizul negativ de miercuri vine dupa ce, saptamana trecuta, Comisia juridica a Senatului a aprobat un raport de respingere a ordonantei de urgenta privind organizarea referendumului, membrii opozitiei invocand existenta unor elemente de neconstitutionalitate si ca scopul OUG ar fi de a "perturba procesul electoral".
Proiectul de respingere a primit 6 voturi "pentru", din partea membrilor partidelor de opozitie PSD, PNL si UDMR, si 3 voturi "impotriva" din partea democrat-liberalilor membri ai comisiei juridice.
Presedintele comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, a atras atentia atunci ca OUG-ul discutat nu are semnaturile "cu atributii esentiale in aceasta cauza", de la Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor, fiind semnata doar de prim-ministrul Emil Boc si de secretarul general al Guvernului, ceea ce "se pare ca nu prea avea calitate", precum si de presedintele Institutului National de Statistica si Ministerul Finantelor Publice.
Grebla a mai spus ca ordonanta este neconstitutionala, fiind facuta "cu scopul de a perturba procesul electoral", dar si ca reprezinta o "depasire a unei posibile delegari legislative din partea Exec