Tinerii care vor sa inceapa o afacere, dar nu au bani pentru inchirierea unui sediu si pentru logistica pot apela la incubatoarele de afaceri.
Incubatorul de afaceri ii asigura firmei incubate biroul gata mobilat, conexiune la internet, iar contra unei sume modice, in jur de 100 de euro, si ii sunt asigurate utilitatile, paza sau consultanta administrativa, in primii trei ani de activitate.
"Avantajele pe care ni le-a oferit incubatorul de afaceri sunt utilitati si anumite servicii la preturi competitive, posibilitatea stabilirii unor relatii de afaceri cu firme care in mod normal nu sunt accesibile unei firme de rangul nostru. Am iesit din perioada de incubare anul acesta. Pe cont propriu am fost de la inceput, incubatorul nu garanteaza ca afacerea va prospera", spune Andrei Varareanu, administratorul firmei Abis Advertising specializata in publicitate, care a inceput businessul in 2006 in cadrul Incubatorului de afaceri din Brasov.
Firma pe care Andrei Varareanu si Ionut Bozocean, absolventi ai Facultatii de management din cadrul Universitatii "Spiru Haret" din Brasov, au pornit-o la varsta de 20 de ani este specializata in web design, design corporativ, design publicitar si printuri si a inceput printr-o investitie de circa 10.000 de euro. "Despre incubatorul de afaceri am aflat din reclamele TV si apoi in intalnire directa cu administratorii proiectului", precizeaza Varareanu.
In Romania primele incubatoare de afaceri au fost create dupa 1990 cu asistenta Phare. In functie de sursele de finantare, in Romania exista doua tipuri de incubatoare de afaceri: cele finantate din surse proprii si cele infiintate din fonduri publice. Astfel, incubatoarele finantate din fonduri publice sunt de doua feluri: incubatoare tehnologice si de afaceri inovatoare care sunt infiintate si functioneaza conform HG 406/2003 si care au fost finantate de Mi