In functie de ceea ce va face in urmatoarele zile, Traian Basescu ar putea pierde sau castiga alegerile prezidentiale. Domnia sa are, teoretic, cateva optiuni certe: sa treneze nominalizarea unui nou premier pentru mentinerea guvernului Boc, ca interimar pana la alegeri; sa-l desemneze din nou pe Emil Boc pentru formarea unui cabinet PD-L minoritar; sa desemneze un premier tehnocrat ales de el pentru un guvern independent/de uniune nationala; sa desemneze premierul tehnocrat propus de PSD+PNL.
Deocamdata nu stim ce va alege Traian Basescu, dar avem cateva prime indicii.
Din start vedem ca presedintele vrea sa lase impresia ca se grabeste. A declansat deja consultarile cu partidele parlamentare, la numai cateva ore dupa caderea guvernului, si a declarat ca vrea sa limiteze perioada de incertitudine politica. Cert este ca prin aceasta miscare foarte rapida, Traian Basescu l-a lasat in offside pe Mircea Geoana.
"Trebuie sa se consulte intai partidele intre ele si abia apoi cu presedintele" a raspuns cam nervos liderul PSD, care a refuzat sa se duca la Cotroceni marti seara. Ati daramat guvernul in plina criza economica fara a avea o varianta deja pregatita pentru a o pune in loc si incetiniti acum procedura?, ar fi intrebarea logica, destul de neplacuta pentru PSD. Refuzul lui Mircea Geoana de a se duce la consultarile de la Cotroceni, etapa prealabila si inevitabila pentru alcatuirea noului guvern, a picat teribil de prost pentru un prezidentibil care se da de ceasul mortii de grija crizei, in pofida faptului ca s-a repliat rapid pe solutia liberalilor.
In al doilea rand, chiar inainte de consultari, Traian Basescu si-a afirmat clar, din nou, prerogativele esentiale in procesul alcatuirii unui nou guvern. "Nu ma voi abate de la litera Constitutiei", a subliniat presedintele imediat dupa ce a citat prevederile legii fundam