Deşi metodele contraceptive disponibile sunt tot mai multe şi mai eficiente, numărul femeilor care recurg la avorturi nesigure, care le pun viaţa în pericol, stagnează. Sursa: Reuters Potrivit unui raport al Institutului Guttmacher, anual, aproximativ 70.000 de femei din întreaga lume mor din cauza întreruperilor de sarcină ilegale, scrie "The Guardian".
O veste bună este aceea că numărul numărul avorturilor provocate este în scădere: de la 45,5 de milioane în 1995 la 41,6 de milioane în 2003.
Din nefericire, statistica arată că 19,7 milioane dintre întreruperile de sarcină au fost făcute fără asistenţă medicală în anul 2003, în comparaţie cu 19,9 milioane de avorturi ilegale în 1995.
Ţările sărace, fruntaşe
Cercetătorii de la Institutul Guttmacher au descoperit că cea mai ridicată rată a avorturilor nesigure se înregistrează în ţările mai puţin dezvoltate, unde legislaţia în acest domeniu este mai dură.
"Practic, toate avorturile din Africa, America Latină şi din Caraibe au fost nesigure", avertizează autorii raportului.
O soluţie pentru stoparea acestui fenomen ar fi prevenirea sarcinilor nedorite, dar în multe ţări nu există conceptul de planificare familială, iar stocul produselor contraceptive este limitat, mai scrie cotidianul britanic.
"Femeile vor continua să facă întreruperi de sarcină, legale sau nu. Cu suficientă voinţă politică, putem garanta că nicio femeie nu trebuie să moară pentru a pune capăt unei sarcini nedorite", a declarat preşedintele institutului, doctorul Sharon Camp.
PARTICIPAŢI LA DEZBATEREA EVZ:Avortul, crimă sau drept al femeii?