Jacqueline Oheix este îndrăgostită de România şi a creat la Târgu Mureş o bibliotecă ce poate îndrăgosti pe oricine de Franţa. Jacqueline Oheix a îndrăgit cărţile dintotdeauna. “Şi când eram tânără am vrut să fiu mai mult bibliotecară decât profesoară”, explică ea. Şi-a îndeplinit visul în România, la Târgu Mureş.
Aici funcţionează de 12 ani o bibliotecă franceză, rezultat al dragostei pe care Jacqueline Oheix spune că o poartă României. Pentru proiect a înfiinţat o fundaţie dedicată şi chiar şi astăzi se preocupă personal de îngrijirea cărţilor de aici. Vine în România de două ori pe an, de fiecare dată stă cam două luni.
“Am venit prima oară pentru a lucra cu profesori români, acum 12 ani ei nu aveau nici un material ilustrativ. Am fost foarte bine primită, m-am îndrăgostit de România şi de români, şi aştept cu nerăbdare să mă reîntorc. De fiecare dată aduceam cărţi drept cadouri însă acestea nu serveau tututor, ci doar unor persoane”, rememorează Jacqueline Oheix. A legat o prietenie puternică cu profesoara Delia Man, care a activat şi ca director al Liceului Pedagogic, şi aşa a apărut ideea unei biblioteci publice. “E bebeluşul nostru”, spune ea.
Cărţi din artizanat
Din 1999, împreună cu municipalitatea din oraşul Sceaux, a fost creată o fundaţie pentru a realiza biblioteca franceză de la Târgu Mureş. “Atunci am avut la dispoziţie 4000 de franci, cam 600 de euro în zilele noastre şi am început cu 400 de cărţi. Eu locuiesc într-un oraş în apropiere de Paris unde există un număr mare de intelectuali şi profesori care au fost interesaţi de acest demers. Asociaţia are o 150 de aderenţi care plătesc o cotizaţie mică pentru Franţa, dar majoritatea sunt generoşi şi dau mai mult. Primăria din Sceaux acordă o subvenţie de 1.000 euro pe an şi o societate de asigurări ne mai dă 200 de euro pe an”, a mai detaliat Jac