Alegerile au o miză nespusă: reorganizarea administrativă impusă de Uniunea Europeană. Regiunea Vest se va schimba radical în cinci ani, spune Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest.
Ce se întâmplă cu Timişoara, în ultimii ani nu s-a mai schimbat nimic?
În Timişoara, preţurile au sărit foarte sus la terenuri şi nu are acum locaţii publice pentru business. Investiţiile nu s-au oprit, avem proiecte în aşteptare. O firmă care produce în domeniul medical, vrea să se relocheze aici. E o sumă mare de investiţie.
E un oraş închis?
Ar trebui să existe soluţii discutate, negociate şi agreate într-un paterneriat formal sau informal cu autorităţile. Investitorii vin la autorizaţii, vor garanţia că în şase luni există utilităţile şi că peste cinci ani nu vor fi mutaţi din oraş.
Ce se întâmplă cu industriile?
Firmele puternice cu bani şi cu spate nu au dat afară oameni, au mers pe avarie ca să nu piardă angajaţi, dar acum au comenzi şi au început să refuncţioneze. Pentru noi va fi un mare avantaj că se relochează Fordul, şi nici Mercedes nu e departe.
De ce nu am fost aleşi de Mercedes?
Cred că un dezavantaj a fost localizarea şi infrastructura.
Investiţia din Ungaria ar putea dezvolta în zona de vest colaborări?
Da, avem companii care lucrează pentru ei. Nu trebuie sperat că românii vor primi de lucru de la ei, nu vom fi niciodată primul nivel de subcontractori.
Mai sunt şi alte companii brand ratate din cauza infrastructurii?
Nu pot da exemple, e confidenţial, dar am mai avut probleme cu companii care nu au venit din cauza asta. Dacă tu ca autoritate spui că se rezolvă şi dai un timp, şi nu te ţii de cuvânt, atunci pleacă.
Unde greşeşte autoritatea?
E o chestie de atitudine şi de corectitudine. U