Chiar dacă noul an şcolar a început, profesorii nu au primit nicio informaţie despre probele orale. Elevii şi profesorii din Târgovişte se plâng că noua formulă pentru bacalaureat este debusolantă. Ei nu ştiu cum vor fi probele orale pentru că încă nu au primit nicio informaţie despre subiecte sau despre formularea lor şi nu ştiu care sunt cerinţele. În liceele din Târgovişte, profesorii şi elevii de clasa a XII-a sunt confuzi când este vorba de bacalaureatul din vară. Noua lege prevede derularea examenului în două etape. Probele orale vor avea loc pe parcursul clasei a XII-a iar proba scrisă în vară. „Este debusolant, derutant, când vine vorba de probele orale, noi nu am primit nicio informaţie despre subiecte, formularea subiectelor, a cerinţelor şi nu putem să pregătim elevii. Aşteptăm subiectele, modelele de bună practică”, declară Alina Vrezgo, profesoară de română la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu.
Probele orale nu vor mai ajuta elevii să îşi ridice mediile şi nici nu se va putea face o diferenţă a competeţelor. „Nu ştiu dacă mă ajută noile schimbări. Prima probă este în februarie şi noi nu ştim ce dăm, nu ştim programa, poate se mai schimbă de câteva ori până la bac. Nota de la oral nu va mai conta pentru medie pentru că va fi admis –respins şi asta nu este în ajutorul nostru”, spune Maria, elevă în clasa a XII-a.
Profesorii spun că indiferent dacă este cu admis- respins sau calificativ nu are nicio relevanţă pentru examen şi nici pentru elev. „Un copil care se pregăteşte şi are un răspuns strălucit este admis iar următorul care spune două vorbe este tot admis. Posibilitatea de a fi respins este minimă pentru că elevii vor da cu profesorii lor sau cu profesorii din liceu. Vor trece toţi, evaluatorul nu are nicio posibilitate să ierarhizeze competenţele pentru că nu nu ni se dă posibilitatea”, spune Alina Vrezgo, profesoară d