Marţi, 13 octombrie 2009, este ziua când prima dată în istoria postdecembristă a României Parlamentul şi-a exercitat efectiv controlul asupra Executivului adoptând moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi PSD "11 pentru România" şi trântind Guvernul Boc II. Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă".
Deşi parlamentarii au defilat prin faţa urnelor cu bilele la vedere, unii au reuşit să păcălească vigilenţa "cerberilor" care monitorizau votul. Aleşii şi-au arătat bilele, dar în urne au băgat altceva, făcând ca patru voturi să fie anulate.
Liberalul Mihai Voicu, membru în comisia de numărare a voturilor, a spus că în urna albă s-au găsit, în locul a patru bile, un cocoloş de pâine, unul de hârtie, o gumă de mestecat şi o bomboană. "Chestiile astea au fost băgate de pedelişti, ca să mai anulăm din voturile favorabile date moţiunii", a explicat Voicu. Oricum, pe liberali i-a amuzat stratagema, pe care şi ei au aplicat-o la o moţiune anterioară. "Şi noi am băgat o aspirină în urna albă la o moţiune mai veche", a mărturisit Voicu.
Comisia de numărare a voturilor a numărat ieri mai întâi bilele negre din urna neagră, care reprezentau voturi favorabile moţiunii, iar rezultatul a fost 258. Pentru ca votul să fie validat, bilele albe din urna albă ar fi trebuit să fie în număr egal cu cele negre din urna neagră, dar patru voturi au fost anulate, astfel că rezultatul validat a fost de 254 de voturi favorabile moţiunii.
CARE SUNT PAŞII CONSTITUŢIONALI
Potrivit prevederilor articolului 10 din Constituţie, "Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate", iar "în această situaţie sunt aplicabile prevederile articolului 103 din Constituţie". Acesta prevede că "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării p