Invitaţia de a ocupa Palatul Victoria a venit la timp. După nouă ani în care a fost stăpânul absolut al unui oraş întreg, Klaus Johannis a ştiut să profite de uşa deschisă pentru a intra direct în prim-planul politicii româneşti. Şi după cum chiar el o recunoştea, Cotroceniul e o destinaţie interesantă. Ce-i drept, nu pentru toamna acestui an. Peste cinci ani însă… . Până atunci, acceptând oferta Opoziţiei, el devine unul din adversarii electorali ai lui Băsescu la prezidenţialele din 22 noiembrie.
un comentariu de Dan Duca
88% din voturile unui oraş înseamnă totul pentru un primar, mai nimic pentru un candidat la preşedinţie. Primarul Sibiului, Klaus Johannis ştie bine asta. Iar „Sasul” a profitat din plin de haosul politic al unei capitale – Bucureştiul – după care ca orice ardelean care se respectă, nu se omoară – pentru a se transforma chiar într-o noapte dintr-un cvasinecunoscut în ochii populaţiei, în Salvatorul patriei. În neamţul concis, zgârcit la vorbă, eficient – pe care unii dintre români îl tot aşteaptă de la Carol I încoace. În Stolojan al anilor 90, în Isărescu al anilor 2000. În Ţiriac al ultimilor 20 de ani. Johannis nu are nimic de pierdut. Chiar şi în situaţia destul de probabilă în care preşedintele Traian Băsescu nu îl va desemna premier. Niciodată nu s-a vorbit atât de mult şi doar de bine despre el. Nici chiar atunci când Sibiul, devenea sub zâmbetu-i glacial, Capitală Culturală Europeană a anului 2007. Pentru că bătălia sa politică nu se poartă în toamna acestui an. Ci în „deceniile următoare”, după cum declara, atunci când Cotroceniul ar putea figura – conform propriilor declaraţii din acest an – pe agenda sa.
Intrarea sa de acum în cursa pentru Palatul Victoria are şi alte semnificaţii decât cele legate de propriul brand politic. Unele legate de cursa prezidenţială din toamna acestui an. Acceptând oferta PNL-PSD-PC