Romania a incheiat recent un parteneriat strategic cu Polonia. Este a patra tara aflata intr-o astfel de relatie speciala cu Romania, dupa SUA, Franta si Azerbaidjan. Ce inseamna, de fapt, un parteneriat strategic si ce avantaje decurg dintr-o astfel de relatie? Cu ce alte tari ar fi relevanta incheierea unor parteneriate strategice? HotNews.ro a aflat raspunsul la aceste intrebari de la analistul de politica externa Dan Dungaciu si de la fostul ministru de externe Adrian Cioroianu.
Pe scurt:
Un parteneriat strategic "este un indicator deopotriva pasiv si activ, adica este o fotografie a prezentului, pentru ca decodeaza viziunea de politica extena a unui stat, dar si o imagine a viitorului, pentru ca decodeaza tendinte".Un parteneriat strategic are nevoie ulterior de institutii si oameni pentru a se concretiza, adica pentru a deveni real. In cazul Romaniei, problema este de fond.Parteneriatul cu Azerbaidjanul pivoteaza in jurul mizei energetice, cel cu Polonia poate fi vazut ca o declaratie de intentii de a stabili un pilon estic al UE si NATO solid, intre cele mai mari doua state ale regiunii.
Presedintele Traian Basescu le spunea diplomatilor romani la inceputul lunii septembrie ca Romania trebuie sa caute o relatie privilegiata, un parteneriat strategic cu Polonia si Turcia. O luna mai tarziu, odata cu vizita presedintelui polonez la Bucuresti se semna parteneriatul strategic cu Polonia. Presedintele vorbea despre o relatie mai stransa cu tarile din Asia Centrala, o atentie sporita fiind data dotarii misiunilor diplomatice romanesti din acele tari cu personal calificat si suficient pentru a administra toate chestiunile relatiei bilaterale. Asa ca in ultima vizita a presedintelui azer la Bucuresti, s-a semnat un parteneriat strategic si cu Azerbaidjan.
Ce este un parteneriat strategic?
"Este o declaratie politica, da