Nu îţi ajunge salariul de la o lună la alta sau vrei să faci un credit pentru o achiziţie importantă, dar nu ştii dacă îţi vei putea plăti ratele? Dacă răspunsul la oricare din cele două întrebări este “da”, atunci e cazul să îţi calculezi amănunţit toate cheltuielile lunare, raportate la venituri.
Recent a fost lansat chiar un site cu sfaturi utile pentru gestionarea banilor: www.bugetulfamiliei. ro. Iată câteva idei:
1. Pentru a întocmi un buget corect, trebuie să ştii exact care este, în familia ta, raportul venituri - cheltuieli. Începe prin a face o listă a surselor de bani, care pot rezulta din: salariul tău (şi al soţului/ soţiei), alocaţii, dobânzi, dividende, venituri din chirii.
2. Apoi socoteşte cheltuielile pentru: mâncare, întreţinere, utilităţi, transport (de la abonamente RATB până la benzină), credite de consum (împrumuturi pentru maşină sau casă, rate pentru cardul de credit), şcolarizarea copiilor, doctor, stomatolog, îmbrăcăminte şi ieşiri în oraş.
3. Dacă faci diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, vei obţine suma pe care familia ta o poate economisi. În cazul în care ieşi “pe minus”, va trebui să faci mici economii. Poţi începe prin a rări ieşirile în oraş (la restaurant, în club) şi, de asemenea, ar fi indicat să mai tai din cheltuielile cu alcoolul şi cu ţigările.
Învaţă să faci economii
Ca să îţi ajungă banii, va trebui să înveţi să fii mai “strâns la pungă” şi să te abţii de la unele plăceri. Cel mai indicat ar fi să începi să “umbli” la vicii. De exemplu, dacă eşti fumător, şi “toci” un pachet de ţigări pe zi, cheltuieşti, în medie, 2.520 de lei pe an. Încearcă să reduci “consumul” la jumătate şi vei face o economie de 1.260 de lei.
Specialiştii în finanţe recomandă să îţi stabileşti ţinte. Astfel, în cazul în care reuşeşti să economiseşti, îţi vei putea permite să cumperi diferite obiecte electrocas