Renumitul cântăreţ sud-african de jazz, Winston Ngozi, în vârstă de 66 e de ani, a murit, ieri, la spitalul Victoria din Wynberg, Cape Town, din cauza unor complicaţii cardiace, a precizat purtătorul de cuvânt al Congresului Naţional African, Brian Sokutu.
Pierderea unui idol
„Moartea sa este o mare pierdere pentru Africa de Sud, în special pentru cercurile muzicale. Ne alăturăm numeroşilor africani care îi aduc omagiu acestui idol al jazzului, care a devenit o rază de speranţă şi a inspirat pe atât de mulţi artişti”, a declarat Sokutu.
Purtătorul de cuvânt a spus că Ngozi şi-a folosit talentele pentru a inspira schimbări în toată ţara, din punct de vedere social, economic, cultural şi politic.
Înregistrarea faimosului său album „Yakhal Inkomo”, în 1968, i-a adus lui „Mankunku” premiul Castle Lager pentru cel mai bun muzician de jazz al anului. Albumul a fost compus alături de Early Mabuza, Agrippa Magwaza şi Lionel Pillay. Însă, cu toate că albumul a fost extraordinar de bine vândut, lui Ngozi i-a revenit doar o mică sumă din câştiguri.
Exodul muzical
Jazzul sud african a fost profund afectat de Apartheid, doctrina politică, socială şi economică impusă de guvernul minorităţii albe din Africa de Sud, între 1948 şi 1994. Aceasta prevedea segregarea rasială şi interzicerea multor privilegii pentru minoritatea de culoare.
În timp ce acest regim politic se înrădăcina ferm în ţară, în timpul anilor 60, mulţi muzicieni şi cântăreţi au optat să părăsească ţara, printre care şi Miriam Makeba, Hugh Masekala, Dudu Pukwana, Johnny Gertze, Bheki Mseleku, Johnny Dyani sau Russell Herman.
Colaborări de succes
Ngozi, cunoscut şi sub numele Mankunku, a cântat alături de mulţi artişti internaţionali, printre care şi Chick Corea, Jack Van Poll, Dave Young, Joe Henderson, M