Cristian Mioc a publicat pe blogul său mai multe documente din dosarul de urmărire al scriitoarei. Proaspăta câştigătoare a Premiului Nobel a fost urmărită pas cu pas cu pas. Securitatea s-a folosit de scrierile ei pentru a o denigra. Citiţi şi:
Herta Müller, de la reduceri la bestsellerTimişoara: Colega de clasă a Hertei Muller îşi aminteşte că scriitoarea era foarte ordonatăAmericanii încep să devină interesaţi de opera Hertei MullerHerta Muller: "Dictatura m-a determinat să scriu"Ceauşescu a vândut un NobelTimişoara: Herta Muller încă are o relaţie tensionată cu România După publicarea volumului „Niederungen“, în 1982, Securitatea a reacţionat imediat şi au pregătit terenul pentru denigrarea Hertei în Germania. Securiştii s-au folosit de pasajele din carte în care era descrisă viaţa şvabilor din Banat pentru a atrage ura nemţilor faţă de scriitoare.
„Aceste idei din lucrarea lui Müller Herta au fost răspândite în ţară şi în R.F. Germania prin sursele noastre. (...) Ca urmare a măsurilor luate au apărut mai multe reacţii în cadrul emigraţiei germane“, se arată într-o notă informativă din dosarul publicat pe blogul scriitorului William Totok, aflat şi el în aceeaşi situaţie cu Herta Müller. Pentru a se putea folosi de cartea Hertei pentru a o denigra, comuniştii au luat la puricat textele.
„Nu apare niciun element pozitiv“
Imediat după apariţia cărţii Niederungen, cartea a fost citită, tradusă şi întocmită nota informativă. „Primul text, «Niderungen» (Depresiuni -traducerea nu este prea corectă, prin Niederungen se înţelege în germană «teren mai în vale», «adâncitură») descrie din perspectiva unei fetiţe viaţa satului şvăbesc din Banat: monoton, cu toate clişeele cunoscute în literatură. Nu apare niciun element pozitiv, optimist“, arată nota informativă a „sursei Voic