În urmă cu trei săptămâni a călcat pentru prima dată pământul românesc. Nu prea ştia ce-l aşteaptă, singurele impresii le-a cules din presa italiană. PROFIL
Născut. 28 martie 1979, Torino
Studii. Liceul şi curs de fotograf profesionist
Experienţă. Fotoreporter la cotidianul „La Nuova Periferia”, fotograf al Agenţiei „Contrasto” din Milano
Familie. Logodit
După trei săptămâni petrecute în România, obiectivul aparatului de fotografiat al lui Michele a reuşit să adune peste două mii de poze. E pasiunea lui, pasiune care a cerut multă muncă şi, nu în ultimul rând, sacrificii. De un an călătoreşte prin lume. După Spania, Anglia, Grecia sau India, a fost rândul României să-şi arate faţa obiectivului aparatului său de fotografiat. „Media prezintă ceva, realitatea e alta“, a mărturisit.
„Îmi place Aradul. Lumea a fost foarte receptivă atunci când a fost vorba de fotografii. Chiar şi cei de la agenţia de presă pentru care lucrez au fost încântaţi de fotografiile pe care le-am realizat la Sântana, acolo unde am încercat să surprind cât mai mult din problemele cu care se confruntă ţiganii de aici“, povesteşte Michele.
Fotografia îi oferă cea mai mare satisfacţie, deşi este pe drum mai tot timpul. „Iniţiativa de a călători a fost a mea. De obicei eu îmi caut locaţia, ţara unde aş putea găsi ceea ce alţii nu au găsit, după care îmi expun ideile agenţiei, pentru că, într-un final, ea îmi plăteşte drumul şi cazarea”, spune jurnalistul.
Paranoia italiană şi adevăratele pericole
Problema ţiganilor din Italia nu l-a determinat niciodată să-i catalogheze pe aceştia ca fiind „capul răutăţilor” în ţara cezarilor. „Ştiu că sunt probleme cu ţiganii în Italia, dar nu atât de mari precum cele legate de marocani sau albanezi, de exemplu, care se ocupă cu traficul de droguri. Aici e marea problemă, pentru că