Apele fluviului înregistrează cote din ce în mai mici, însă autorităţile susţin că navigaţia se desfăşoară în condiţii normale. Totuşi, la Galaţi, din cauza nivelului foarte scăzut al apei, navele cu pescaj mare ajung cu dificultate la cheu. La Brăila, marţi, Dunărea mai avea doar 25 de centimetri până la cota minimă, atinsă în 2003. După o vară secetoasă, care s-a prelungit chiar şi în primele luni de toamnă, nivelul Dunării înregistrat atât la Galaţi, cât şi Brăila, este din ce în mai scăzut. Cu toate acestea, autorităţile susţin că au luat măsurile de dragare, acolo unde a fost cazul, astfel încât, în prezent, navigaţia se desfăşoară fără dificultate.
În ceea ce priveşte Galaţiul, cota înregistrată, ieri, a fost de 90 de centimetri, adică un nivel favorabil circulaţiei sigure pe Dunăre.
“ Singurele probleme care au apărut din cauza nivelului scăzut al apei sunt cele din Portul Mineralier unde navele cu pescaj mai mare de şapte metri ajung cu dificultate la cheu ”, a explicat Mihai Ochialbescu, directorul Administraţiei Portuare a Dunării Maritime (APDM) Galaţi.
A „scăzut apa” şi la Brăila
În oraşul vecin, Dunărea a atins cel mai scăzut nivel măsurat din anul 2003 şi până în prezent, astfel încât, în zona portului, a devenit vizibil al doilea cheu al Brăilei.
„ Minimul atins atunci a fost de 48 de centimetri, cotă înregistrată în ziua de 5 august 2003”, a declarat Florin Rotaru, locţiitor comandant Căpitănia Porturi Brăila.
Marţi, cota apelor era de 73 de centimetri, în scădere cu doi centimetri faţă de ziua precedentă. Prognoza pentru următoarele două zile este tot de scădere, între doi şi 12 centimetri, cota probabilă fiind estimată la 66 centimetri.
Din cauza scăderii nivelului apei, pontoanele, la care ancorează navele, s-au înclinat spre şenalul navigabil. La fel