Mai mult decât Premiul Nobel pentru Pace, ultima mutare a preşedintelui Obama pe frontul din Hindu Kuş ar putea contribui la pacificarea regiunii. Deşi s-a spus că premiul l-ar obliga pe preşedintele american să abordeze problemele internaţionale exclusiv diplomatic, Barack Obama tocmai a trimis încă 13.000 de militari americani în Afganistan - e drept cu misiuni mai mult de reconstrucţie. Pe tabla de şah a lumii se joacă o partidă foarte importantă pentru soarta omenirii. Cu albele, echipa recentului laureat al premiului Nobel pentru pace - preşedintele american Barack Obama. Cu negrele, echipa lui Osama bin Laden - cel mai căutat terorist al lumii, din toate timpurile. Miza: noua ordine mondială. Câştigătorul ia potul cel mare!
Partida se joacă de peste opt ani, iar rezultatul şi momentul încheierii acesteia este departe de a fi întrevăzut. Unul dintre consilierii primului şef al echipei care joacă cu albele - fostul şef al Comitetului Întrunit al Şefilor Statelor Majore al Armatei SUA, generalul Myers - aprecia că acest meci va fi lung, mai lung decât o viaţă.
Bin Laden practică un joc agresiv. Se laudă cu succesele sale tactice de la New York, Washington, Madrid şi Londra, în care a sacrificat câţiva pioni pentru avantaj poziţional şi se declară încrezător în victorie. În aşteptarea mutării adversarului încearcă să-l influenţeze psihologic atacându-i susţinătorii.
Aruncă Pakistanul în haos cu atacuri sinucigaşe asupra civililor, a personalităţilor politice ostile talibanilor şi chiar asupra armatei. Sponsorizează construirea de şcoli islamice (madrasa) în care se învaţă islamul violent şi se pregătesc viitorii recruţi ai oastei teroriştilor. Incită la antiamericanism şi antioccidentalism blamând atacurile acestora din Waziristan şi Afganistan cărora le-au căzut victime colaterale femei, copii şi civili.
Hărţ