Klaus Johannis, propunerea noii alianţe PNL-PSD-PC-UDMR la funcţia de prim-ministru al României, are o carieră politică spectaculoasă la Sibiu, dar şi şase case. Klaus Johannis, profesor de fizică, s-a născut în 1959, la Sibiu. A absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca, instituţie care i-a conferit şi titlul de senator de onoare. Sursa: Vlad Stănescu
1 /.
A fost profesor de fizică la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, după care a profesat, pe rând, ca inspector şcolar general adjunct, iar apoi ca inspector şcolar general.
Din această poziţie, a decis să candideze în 2000 la funcţia de primar al Sibiului, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), formaţiune al cărei preşedinte este.
Protocol cu Adrian Năstase
Klaus Johannis a reuşit să intre în turul II, cu preşedintele PSD Sibiu Ioan Cindrea, şi a câştigat alegerile. Primul său mandat de primar a fost marcat de neînţelegeri permanente cu consilierii locali din partea Partidului Social Democrat, încheiate, în momentul unei vizite a lui Adrian Năstase la Sibiu. FDGR şi PSD au semnat un protocol care i-a asigurat primarului Sibiului liniştea necesară pentru promovarea proiectelor dorite.
Liniştea oferită primarului a fost fatală organizaţiei locale a Partidului Social Democrat, care a încetat să conteze la următoarele alegeri.
Primarul 88,7%
În 2004, când a anunţat că nu va exista un tur II pentru alegerea primarului, Johannis a fost considerat „nebun” de politicienii sibieni. Candida împotriva directorului Finanţelor Publice, Petre Inclezan (PSD), şi împotriva fostului său viceprimar, Gheorghe Tuluc (PNL). Rezultatele au fost zdrobitoare.
Johannis a avut 88,7%, în timp ce contracandidaţii nu au ajuns nici măcar la 5%. De asemenea, Johannis a reuşit să-i co