Câteva zeci de persoane care suferă de afecţiuni psihice şi psihologii lor au ieşit ieri în Parcul Moghioroş pentru a-i sensibiliza pe semenii lor.
Organizatorii evenimentului, Fundaţia Estuar "Tu cum vezi sănătatea mintală", au dorit să atragă atenţia asupra faptului că persoanele cu probleme psihice pot fi folositoare societăţii atâta timp cât li se oferă o şansă.
„Ne-am amplasat cortul în parc, pentru că pe aici trece multă lume şi vrem ca bucureştenii să afle ce oferim persoanelor bolnave şi cum putem să ajutăm familiile acestora. Totul este gratuit”, a spus Florian Kileci, psiholog în cadrul Fundaţiei Estuar.
El a mai spus că încă din 1993 fundaţia se ocupă de persoanele cu probleme psihice din Capitală fără a le separa de familiile lor. “Avem un centru de zi unde bolnavii vin ziua şi seara se întorc la familiile lor. Avem şi câteva apartamente protejate unde locuiesc persoanele cu probleme. Acestea sunt alternative la internarea în spitalele de cronici, de unde rareori iese cineva mai bine decât a intrat”, a mai spus psihologul.
“Dacă bolnavul stă ziua la noi, învaţă să lucreze în atelier, are cu cine să bea o cafea, îşi face prieteni sau joacă teatru, apoi relaţionează mai bine şi cu familia. Mulţi se tem de o astfel de povară şi îi abandonează în spitale, aşa că noi le oferim o alternativă şi le mai luăm din responsabilităţi”, a adăugat Florian Kileci.
Depresia, cea mai frecventă afecţiune
Peste 100.000 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală sunt înregistrate la nivelul Bucureştiului. “Majoritatea suferă de depresie. Cei mai mulţi sunt printre noi. Cei sănătoşi nu trebuie să se sperie pentru că actele de violenţă nu sunt comise de astfel de persoane, ci de cei care au deficienţe de educaţie”, a spus psihologul Florian Kileci. Echipa mobilă psihiatrică va rămâne în Parcul Moghioroş până duminică inclusiv.