Profesorul Irinel Popescu este convins că o soluţie pentru eliminarea aşa-ziselor „plăţi tăcute” făcute de pacienţi către medici este translatarea în sistem privat a orice înseamnă act Profesorul Irinel Popescu este convins că o soluţie pentru eliminarea aşa-ziselor „plăţi tăcute” făcute de pacienţi către medici este translatarea în sistem privat a orice înseamnă act medical
Numele său are mare rezonanţă în lumea medicală, şi nu numai, atât pe plan intern, cât şi internaţional. Profesorul Irinel Popescu, invitatul „La masa Adevărului” din această săptămână, este cel care, acum aproape un deceniu, a realizat, în premieră pentru România, un transplant de ficat. În anii următori a mai făcut peste 150 de transplanturi hepatice şi 1.500 de rezecţii hepatice. Dorinţa de implicare a lui Irinel Popescu a depăşit perimetrul sălilor de operaţii şi al spitalelor, el angajându-se şi în sfera politico-administrativă.
Viziunea invitatului nostru asupra măsurilor ce se impun pentru reformarea sistemului medical românesc poate fi rezumată astfel: semnarea unui Pact pentru Sănătate de către toate partidele, alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest domeniu şi încurajarea sistemului medical privat. De altfel, Irinel Popescu este de părere că intens mediatizata problemă a „plăţilor tăcute” (adică a şpăgii) poate fi rezolvată prin mutarea în sectorul privat a centrului de greutate al activităţii medicale.
CARTE DE VIZITĂ
• Irinel Popescu s-a născut la 22 aprilie 1953, la Filiaşi.
• A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1977, este doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
• A devenit foarte cunoscut odată cu introducerea în România a transplantului de ficat.
• A studiat în SUA tehnicile de transplant.
• A fost senator de Dolj în legislatura 2004-2008.
•