Ei nu-şi găsesc serviciu în domeniul absolvit şi fac cursuri de recalificare în industria frumuseţii. În lunile de vară o coafeză câştigă în medie 2.800 de lei. În acest domeniu se găseşte mult mai uşor un loc de muncă. Alex Dragomir (26 de ani) a terminat acum doi ani Facultatea de Inginerie Mecanică, la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. A lucrat o vreme la o firmă de construcţii, pe un salariu de 1.000 de lei. Era unica alternativă. „Stăteam toată ziua în birou şi nu-mi plăcea. Eu sunt o fire activă. Am decis să-mi caut în domeniu. Am trimis foarte multe CV-uri, dar fără niciun rezultat“, povesteşte Alex.
Angajatorii cer experienţă
Peste tot a primit doar refuzuri. Toţi angajatorii cereau experienţă. „Am mers şi la bursele pentru absolvenţi. Mi-au spus că trebuie să fi lucrat cel puţin trei ani în domeniu. Cum să capăt experienţă dacă nimeni nu mă angajează?!“, se întreabă Alex. Criza economică i-a spulberat speranţele, aşa că a decis să se reprofileze.
A aflat de la un prieten despre un curs de masaj. N-a stat pe gânduri şi s-a înscris. Ulterior, şi-a dat seama că-i place foarte mult. Acum lucrează la un salon de înfrumuseţare şi spune că pe viitor vrea să rămână maseur. În aceeaşi situaţie se află şi Corina Turcu, în vârstă de 23 de ani. În acest an a terminat postliceala pentru tehnician cadastru. A căutat un job în domeniu, dar în zadar. „Am trimis CV-uri, am sunat la toate firmele de cadastru. Le-am spus să mă primească fără bani, ca voluntar, dar toţi mi-au spus că nu au nevoie de personal“, povesteşte Cristina.
În final a decis să urmeze un curs de cosmetică. De o lună s-a înscris la şcoala de formare profesională, iar după finalizarea cursului va rămâne să profeseze acolo. Ştie să coafeze, să facă manichiură şi tratamente cosmetice. Cazul Corinei nu este singular. Tinica Staicu ţine cursuri de coaf