Ouăle, brânza şi tonul sunt excelente pentru sănătate, însă uneori pot provoca alergii, dar şi infecţii cu salmonela. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Pe lângă beneficiile pe care le aduc, unele alimente considerate sănătoase pot avea toxine care provoacă infecţii sau pot fi răspunzătoare de boli grave. Consumate în cantităţi moderate şi preparate igie nic, alimente precum ouăle, brânza şi tonul nu sunt periculoase pentru persoanele sănătoase. Dacă le mâncaţi însă în exces sau în combinaţie cu alte produse nocive, efectul va fi contrar.
Spre exemplu, ouăle oferă energie datorită calciului, fierului şi vitaminelor conţinute. „Sunt foarte hrănitoare, bogate în vitamina D3 şi au un conţinut optim de lecitină”, explică prof. dr. Gheor ghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie. Cele mai bune sunt ouăle de la găinile de curte şi cele ecologice. Un ou pe zi poate fi consumat mai ales dimineaţa, dar nu trebuie asociat cu brânză sau carne, ci cu legume. Mare atenţie la albuş, fiindcă poate fi alergen, mai ales pentru copiii mici.
Tonul, mai sigur la conservă
Înainte de a cumpăra ton, trebuie să vă asiguraţi că este foarte proaspăt, pentru că poate provoca reacţii alergice puternice. Mai sigure sunt conservele. Totuşi, tonul se digeră uşor, având grăsimi semisaturate şi este bun datorită conţinutului de proteine şi acizi graşi care fac bine creierului şi inimii. „E bun pentru dietă, fiindcă slăbeşte dacă este consumat fiert, la grătar sau înăbuşit”, mai spune profesorul Mencinicopschi.
Scoicile sunt bogate în seleniu şi zinc, care fac bine în special pentru sistemul imunitar şi reproducător. Însă, dacă nu sunt proaspete, pot cauza toxiinfecţii. „Ca orice fructe de mare, nu se recomandă persoanelor cu gută, pentru că au multe nucleoproteine”, avertizează nutriţionistul Corina Zugravu.
Mare grijă trebuie să