În ciuda angajamentului că nu se va abate de la litera şi spiritul Constituţiei în criza guvernamentală declanşată de căderea Guvernului Boc 2, preşedintele Traian Băsescu ignoră din nou Legea fundamentală. El a refuzat ieri propunerea noi majorităţi, PSD+PC, PNL, UDMR şi minorităţi de a-l desemna premier pe Klaus Johannis, care să formeze un Guvern de tehnocraţi cu mandat limitat până la alegerile prezidenţiale.
Ora 11:00 Primarul Sibiului, Klaus Johannis, este aşteptat la Senat, pentru a discuta cu cele patru partide - PNL, PSD, PC şi UDMR - şi grupul minorităţilor care i-au propus mandatul de premier, despre compatibilitatea sacu mandatul de prim-ministru.
Ora 12:00 Johannis ajunge cu o întârziere de aproximativ o oră la întâlnirea cu liderii partidelor care îl susţin. Întârziere de care a fost de vină, se pare, doar avionul. Primarul Sibiului a fost primit mai întâi de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cei doi având mai întâi o întrevedere separată, după care Geoană l-a condus în sala în care îl aşteptau reprezentanţii PSD, PNL, PC şi UDMR.
Ora 12:00 Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat înaintea negocierilor PNL-PSD-UDMR că dacă preşedintele Băsescu nu va ţine cont de propunerea acestora pentru postul de premier, cele trei partide vor solicita o clarificare constituţională la CC. Năstase a spus că, în condiţiile în care Băsescu nu va ţine cont de propunerea celor trei partide pentru desemnarea lui Klaus Iohannis ca prim-ministru, Parlamentul ar trebui să răspundă "unui eventual arbitrariu al preşedintelui". El a adăugat că, dacă Băsescu va ignora voinţa acestei noi majorităţi parlamentare, una dintre soluţii ar fi apelarea la Curtea Constituţională. Întrebat dacă PSD, PNL şi UDMR pot lua în calcul suspendarea preşedintelui, Năstase a răspuns: "Au apărut speculaţii cu suspendarea, eu cre