Angajaţii şi patronii nu ţin cont de reguli elementare de protecţie a muncii. Ultima perioadă a fost una neagră pentru siguranţa la locul de muncă.
Adrian Cernea, de 23 de ani, tânărul care şi-a pierdut viaţa în accidentul de pe DN 64, în comuna vâlceană Slătioara se afla în timpul serviciului, conducând maşina firmei TDG spre Berbeşti. Primele rezultate ale anchetei făcute de cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea arată că era vorba de un accident de muncă, încadrat ca atare în evidenţele acestei instituţii. „În acest moment cercetăm dacă tânărul avea sau nu voie să ia pasageri în maşină şi dacă a respectat normele interne ale firmei în acest sens”, explică Ion Nicolaescu, inspectorul şef al ITM.
Moarte inexplicabilă
Prietenii şi colegii tânărului nu îşi pot explica nicu acum, după zile bune de la accident cum a reuşit Adrian să ajungă cu maşina pe contrasens. „Nici acum nu îmi vine să cred că s-a întâmplat aşa ceva. Nu văd motivul pentru care a întrat sub camion. E posibil să se fi aplecat după ceva în timpul mersului”, ne spune Marian Giurea, unul din prietenii lui Adrian, prezent şi el la locul incidentului în ziua producerii lui. Inspectorii ITM au descoperit că tânărul fusese angajat de trei săptămâni la firma de distribuţie, şi că de fapt ţinea locul unui coleg aflat în concediu în ziua respectivă.
De pe şantier direct la morgă
Incidenţa cazurilor de accidente mortale în ultimele două săptămâni e ameţitoare, susţin inspectorii de muncă, în condiţiile în care, anul trecut au avut loc doar patru astfel de incidente. Ion Nicolaescu, spune că un caz şocanta avut loc pe platforma industrială chimică din sudul municipiului. „Zilele trecute, doi muncitori ai unei firme de construcţii au dorit să mute o schelă de peste şase metri înălţime. Cei doi bărbaţi, de 25, respectiv