Pieţele financiare internaţionale au fost cuprinse de un val de euforie după ce companiile vedetă de pe Wall Street au anunţat profituri peste aşteptări, iar economia mondială a revenit din nou pe plus, anunţă AFP. Previziunile sumbre ale brokerilor, care anunţau în urmă cu câteva luni un octombrie negru, sunt departe de a deveni realitate în condiţiile în care pieţele de capital sunt, din contră, antrenate într-un raliu de toamnă, ce prelungeşte redresarea spectaculoasă, începută în primăvară.
Euforia bokerilor se traduce în creşterea fără precedent a aurului şi în înzdrăvenirea monedei europene în lupta cu dolarul american.
Aurul şi-a depăşit recordurile istorice din 2008 şi avansează zilnic spre pragul istoric de 1.100 dolari pe uncie. Şi preţul barilului de petrol a crescut, trecând în această săptămână de 75 dolari la bursa din New York, după ce ajunsese la 30 de dolari barilul în 2008.
Dolarul pierde teren în faţa monedei europene
Moneda americană, care, în mod paradoxal, s-a întărit pe timp de criză, a început să piardă din nou teren în faţa altor valute mai puternice, printre care şi euro, al cărui curs a depăşit nivelul de 1,50 dolari.
De asemenea, indicele Dow Jones a depăşit miercuri pragul de 10.000 de puncte pentru prima dată după prăbuşirea Lehman Brothers în toamna anului trecut.
Potrivit analiştilor financiari euforia de pe pieţele financiare poate fi pusă pe seama redrăsării economiei mondiale.
Trei mari puteri economice, Franţa, Germania şi Japonia, au anunţat că au ieşit oficial din recesiune. Grupul statelor care lasă în urmă criza va fi completat, cu siguranţă, de SUA şi Marea Britanie, în vreme ce China ar putea înregistra o creştere economică de 8,5% în acest an, potrivit FMI. Speranţe au dat şi profiturile uriaşe obţinute de câţiva giganţ