Calota glaciară din zona Arctică se va topi complet în lunile de vară ale următorilor 20-30 de ani, susţine o echipă de cercetare bazându-se pe datele colectate în timpul unei expediţii conduse de aventurierul Pen Hadow. O retragere puternică a gheţii ar urma să fie vizibilă în zece ani.
Veteranul expediţiilor artice Hadow, alături de alţi doi cercetători britanici, au petrecut cele 73 de zile ale verii nordice efectuând măsurători şi observaţii ale gheţii. Datele colectate din luna martie în mai au fost analizate, rezultând o serie de previziuni sumbre despre starea calotei glaciare.
"Stratul de gheaţă din timpul verii va dispărea complet vară în următorii 20-30 de ani, dar în mai puţin timp se va retrage considerabil", a spus profesorul Peter Wadhams, de la universitarea Cambridge.
Începând din nordul Canadei, Hadow, Martin Hartley şi Ann Daniels au schiat de-a lungul calotei glaciare pentru a măsura grosimea gheţii rămase, estimând densitatea ei şi studiind vremea şi temperaturile. Pe parcursul rutei de 450 de km, grosimea medie a gheţii a fost de 1,8 metri.
Doctorul Martin Sommerkorn, consilier al organizaţiei World Wide Fund pentru programul Arctic internaţional, a spus că studiul prezintă o imagine sumbră a topirii gheţii, care se petrece "mai repede decât credeam". "Dacă dispare calota glaciară rămânem cu o lume mult mai diferită şi mult mai călduroasă", a declarat Sommerkorn, adăugând că pierderea stratului de gheaţă din mare va atrage după sine puternice schimbări climatice care vor avea impact mai departe de zona arctică".
"Ar putea provoca inundaţii care să afecteze un sfert din populaţia lumii, creşterea substanţială a emisiilor de gaze de seră şi schimbări climatice extreme", a mai spus Martin Sommerkorn. (V.M.)
Calota glaciară din zona Arctică se va topi complet în l