Banii alocaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru ultimul trimestru din 2009 nu acoperă decât salariile cadrelor medicale.
Din cauza lipsei fondurilor din spitale pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea îşi cumpără deja o parte din medicamente. „Domnul doctor mi-a dat o listă cu medicamentele pe care nu le are spitalul. Mi-a spus să le cumpăr că nu au de unde să mi le dea. Altă soluţie nu am, decât să merg la farmacia de la colţul spitalului să le iau. Este o mare bătaie de joc ceea ce se întâmplă”, a spus Elena Tiţa, pensionară internată la Secţia Medicală. SJU Vâlcea are în prezent servicii realizate şi nedecontate în valoare de 13 milioane de lei. Pe lână acestea are datorii către furnizorii de medicamente, materiale sanitare, hrană şi utilităţi în valoare de 8,3 milioane de lei. „Acum ne-au alocat 3,4 milioane de lei, de la CNAS pentru o parte din serviciile medicale realizate în 2009, dar cu plata în 2010. Sunt practic bani doar pe hârtie. Ni s-a spus să încheiem contracte cu furnizorii, dar să le spunem că plata o să fie în 2010. Cu medicamentele nu cred că o să ne descurcăm pe trimestrul IV, dar vor fi achiziţionate cele care sunt urgente”, declară Georgeta Sălişte, managerul general al SJU Vâlcea.
„Avem multe procese şi executări silite”
Datoriile acumulate de Spitalul de Obsterică şi Ginecologie (SOG) au ajuns, la ora actuală, la suma de 3,2 milioane de lei. „Avem datorii peste tot. La utilităţi, la mâncare, la furnizorii de medicamente şi de oxigen. Situaţia a scăpat de sub control. Avem mai multe procese şi executări silite, care dacă se vor pune în practică, nu ştiu cum ne vom descurca”, a declarat pentru Adevărul de Seară, doctorul Marian Stoica, managerul SOG. Tot acesta precizează că, de la CNAS nu a primit deocamdată niciun leu pentru datorii şi speră ca Maternitatea