Temperaturile tot mai ridicate le permit speciilor care cresc în ţările calde să reziste în România. În grădinile din Timişoara sunt arbori de cauciuc şi de vanilie. Arborii exotici suportă însă cu greu variaţiile mari de temperatură de la vară la iarnă caracteristice climatului de la noi. Bănăţenii au început să crească în grădinile lor bananieri, arbori de cauciuc, lămâi, cactuşi ori arbori de vanilie.
Doi adolescenţi, de 19 ani, din Timişoara se numără printre bănăţenii pentru care îngrijirea plantelor exotice a devenit o activitate curentă.
Raul Constantinescu şi Cezar Fleşeriu se mândresc astăzi cu o grădină împânzită de bananieri. Unul dintre arbori are deja cinci metri lungime, cu frunze de 2,5 metri şi cu diametrul la baza trunchiului, de 30 centimetri.
„Deşi toţi bananierii noştri se dezvoltă bine, acesta pur şi simplu nu s-a mai oprit. Avem mare grijă de ei. Înainte de venirea iernii îi acoperim cu saci, înfăşuraţi în frunze şi punem peste trunchiuri butoaie. În aprilie dăm jos butoiul, iar în iunie are deja frunze noi”, a explicat Raul Constantinescu.
Grădina celor doi este populată de şapte palmieri. După ce se usucă, fiecare mai dă naştere altor zece pui de banan.
Arborii nu fac încă destule fructe
„Singurul dezavantaj al acestor arbori constă în faptul că, la scurt timp după ce fac fructe, se usucă şi mor”, a spus Cezar Fleşeriu.
De peste un an şi jumătate însă bananierul imens „refuză” să facă banane. Culturile de bananieri merg foarte bine, dar cei doi timişoreni nu s-au oprit aici. Ei nu s-au sfiit să încerce să cultive şi plante precum arborele de vanilie sau chiar arbori de cauciuc. „Vreau să încerc să cresc şi lămâi, am deja câteva seminţe”, a mai apus Raul Constantinescu.
Pentru moment însă, clima a favorizat doar creşterea spectaculoasă a