Telefonul mobil nu a reprezentat niciodată pentru români doar o modalitate rapidă şi eficientă de comunicare. Ei şi-au achiziţionat astfel de aparate fie pentru că erau la modă, fie pentru că le ofereau posibilitatea de a asculta muzică, de a fotografia sau de a filma, fie pentru a putea naviga pe Internet. Sursa: Reuters
În ciuda tuturor acestor funcţii moderne, care fac din telefonul mobil un adevărat gadget, românii spun că nu ar putea trăi fără agendă şi fără deşteptătorul de la telefon.
Potrivit unui studiu efectuat de GfK România, dintre funcţiile cele mai utilizate ale telefonului mobil, în afară de voce şi SMS, pierderea agendei de contacte ar afecta cele mai multe persoane, indiferent de vârstă. Mai mult de jumătate dintre participanţi, 77%, au spus că accesează zilnic agenda telefonică, iar 35% dintre respondenţi au declarat că folosesc în fiecare zi ceasul deşteptător.
Funcţiile "moderne", în raport cu vârsta
În afară de agendă şi de alarmă, cele mai utilizate funcţii ale telefonului mobil sunt cele de ultimă generaţie, însă cei care le accesează sunt în special tineri. Playerul de muzică este folosit zilnic sau aproape zilnic de 32% dintre tinerii între 18 şi 24 de ani şi doar de 12% de către cei cu vârsta între 25 şi 34 de ani. Bluetooth şi infraroşu este folosit săptămânal de 41% dintre tinerii între 18 şi 24 de ani şi doar de 11.8% de către cei cu vârsta între 25 şi 34 de ani.
În ceea ce priveşte frecvanţa cu care este utilizat telefonul mobil, studiul GfK arată că cei mai fideli lui sunt tinerii sub 24 de ani, aceştia declarându-se şi cei mai afectaţi în condiţiile în care nu ar mai avea acces la telefon. Tot tinerii cu vârste mai mici de 24 de ani sunt cei care utilizează cel puţin trei funcţii ale telefonului lor, în timp ce persoanele cu vârsta peste 35 de ani se rezumă la a utiliza do