Doar 39 de zile trăieşte un pui de găină înainte de a ajunge împachetat şi refrigerat pe rafturile suprmarketurilor. O viaţă scurtă şi chinuitoare pe care faimosul bucătar Jamie Oliver a prezentat-o în detaliu într-una dintre emisiunile sale, lansând o campanie împotriva crescătoriilor de pui şi încercând să-i convingă pe britanici să consume ouăle şi carnea păsăretului crescut la ferme.SECRETELE BATERIILOR AVICOLE
Devenit faimos în întreaga lume nu doar pentru talentul într-ale bucătărelii, ci şi pentru promovarea hranei sănătoase şi a unor cauze de impact social, Jamie Oliver a pus tunurile pe bateriile avicole din Marea Britanie, unde puii cresc în condiţii greu tolerabile privirii şi mirosului. "Este absolut dezgustător aici, iar duhoarea este complită. De ce-ar vrea cineva să mănânce aceste păsări care calcă-n propriile materii fecale?", s-a întrebat Jamie în faţa camerelor de luat vederi care l-au însoţit într-o vizită la o crescătorie de pui.
Faimosul bucătar le-a dezvăluit britanicilor toate "secretele" sordide din bateriile avicole, de la lipsa de spaţiu şi lumină până la felul în care sunt sacrificate păsările, într-o emisiune în trei părţi difuzată anul trecut de Channel 4.
MAI SCUMP, DAR MAI BUN
Pentru a-i convinge pe oameni să nu mai cumpere pui crescuţi în condiţii pe care le consideră "absolut inumane", Jamie a decis să îşi şocheze publicul, omorând câteva păsări în studioul emisiunii după normele practicate în crescătorii. "Nu mi-a plăcut deloc să fac asta, dar haideţi să fim serioşi - e ceva ce trebuia făcut şi am fost gata să trec la fapte în speranţa că voi schimba ceva. Dacă măcar 5% dintre telespectatori decid să îşi schimbe stilul de a face cumpărături după ce au văzut emisiunea mea, voi considera că a meritat", a explicat Jamie.
Bucătarul i-a sfătuit pe britanici să nu mai aleagă cele mai ieftin