Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va sesiza Avocatul Poporului în legătură cu legea care prevede participarea magistraţilor în birourile electorale. Sursa: www.avp.ro Judecătorul Dan Lupaşcu a spus, în şedinţa de azi a CSM, că judecătorii Curţii Constituţionale ar trebui să analizeze acele dispoziţii care prevăd participarea judecătorilor la birourile electorale. Membrii CSM au discutat şi despre problemele instanţelor cu deficit mare de personal, existând situaţii unde judecătorii desemnaţi în birourile electorale nu pot fi degrevaţi în totalitate de însarcinirile judiciare.
"Plenul CSM a stabilit că în acest moment este obligatorie participarea magistraţilor la constituirea birourilor electorale şi la derularea acestor proceduri, iar soluţionarea acestei probleme este de natură legislativă", se arată într-un comunicatul al Consiliului.
CSM mai arată că a hotărât să-şi intensifice eforturile pentru a determina Ministerul Justiţiei să iniţieze modificările şi demersurile pe lângă birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului.
"Consiliul Superior al Magistraturii atrage şi de această dată atenţia că de prea mult timp activitatea de judecată se bazează în proporţie covârşitoare pe factorul uman, care este supus unei foarte mari uzuri în condiţiile supraîncărcării activităţii magistraţilor cu prea multe cauze, dar şi cu alte activităţi extrajudiciare", potrivit documentului citat. Participarea magistraţilor la birourile electorale - obligatorie
Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC), judecătorul Ana Hermina Iancu, a susţinut că magistraţii din cadrul tribunalelor pot şi trebuie să participe la procesul electoral, atrăgând atenţia că nerespectarea obligaţiilor legale de către aceştia "antrenează răspunderea potrivit legii". Precizările preşedintelui BEC au venit după ce judecătorii