Romania ramane in criza politica. Noroc ca FMI este mult mai indulgent decat alta data si accepta ca bugetul sa fie trimis si mai tarziu in Parlament pentru a elibera transa a treia, de 1,5 miliarde de euro.
Presedintele Traian Basescu le-a transmis liderilor de partide la consultarile de ieri de la Cotroceni ca nu doreste un cabinet de tehnocrati, dar ca este de acord cu un guvern de uniune nationala cu premier independent.
El nu a respins explicit propunerea partidelor de opozitie, PNL, PSD, UDMR si minoritatile nationale, care il sustin pe primarul Sibiului Klaus Johannis, pentru un mandat de premier, limitat la doua luni, pana dupa alegerile prezidentiale din toamna.
Inainte de discutiile cu partidele, seful statului le-a spus ambasadorilor din tarile UE, pe care i-a chemat ieri la pranz la Cotroceni, ca prefera sa nominalizeze un premier apropiat de Fondul Monetar International.
Ieri in cercurile democrat-liberale au fost vehiculate numele lui Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la Fond si actual consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, si cel al lui Mihai Tanasescu, fost ministru PSD al finantelor si actual reprezentant al Romaniei la institutia de la Washington, ca posibili premieri.
"Am inteles ca optati pentru un prim-ministru independent. Poate ca putem discuta subiectul, cu conditia ca restul guvernului sa fie politic. Repet: cu conditia ca restul guvernului sa fie politic", a spus Basescu.
"Hai sa fim foarte cinstiti: va este atat de rusine de partidele politice incat sa impingem responsabilitatea guvernarii la niste tehnocrati pe care sa-i manipulam din spate? Cred ca trebuie sa ne depasim complexul ca ar putea sa ne fie rusine de noi. astia suntem", a mai adaugat Basescu.
In acest context, FMI este in situatia de a acorda Romaniei noi derogari de la angajamentele care trebuie indeplinit