Pe 13 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţă de urgenţă care modifică, din 2010, Codul Fiscal. Modificările vizează în special TVA-ul, accizele şi impozitul pe venit la PFA, în cazul primelor două fiind vorba de implementarea în România a noilor prevederi legislative europene. Companiile care prestează servicii şi în alte ţări vor plăti TVA la bugetul ţării din care provine clientul iar contractele trebuie înregistrate acolo. De exem
Pe 13 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţă de urgenţă care modifică, din 2010, Codul Fiscal. Modificările vizează în special TVA-ul, accizele şi impozitul pe venit la PFA, în cazul primelor două fiind vorba de implementarea în România a noilor prevederi legislative europene.
Companiile care prestează servicii şi în alte ţări vor plăti TVA la bugetul ţării din care provine clientul iar contractele trebuie înregistrate acolo. De exemplu, dacă o firmă de avocatură din România va consilia o companie din Ungaria, îi va emite o factură care să includă o cotă a TVA practicată în Ungaria, iar banii vor intra în bugetul statului maghiar. De altfel, dacă o companie română beneficiază de servicii din partea unei companii străine, are obligaţia de a înregistra contractul în România. Dacă contractul vizează activităţi în afara României, declararea TVA se va face în ţara beneficiarului.
În aplicarea TVA, regula este taxarea la locul livrării produsului (cel mai frecvent, la vânzător). Serviciile sunt o excepţie. Intră în această categorie lucrările de constucţii, de transport de călători, servicii legate de restaurante, de închiriere de mijloace de transport, culturale, educaţionale, de divertisment.
Această modificare va intra în vigoare pe tot teritoriul UE, ca urmare a unei directive a Comisiei Europene în acest sens. Din acest motiv, această modificare este considerată drept