Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi-a rezolvat problemele logistice şi are acum capacitatea de a procesa câte 200 de cereri de garantare pe zi prin programul guvernamental „Prima Casă“, potrivit reprezentanţilor autorităţilor. „Previziunile iniţiale arătau un flux de 50-100 de cereri prin «Prima Casă» şi noi ne-am confruntat cu circa 200, chiar şi 300 de cereri zilnic, din acest motiv au apăr
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi-a rezolvat problemele logistice şi are acum capacitatea de a procesa câte 200 de cereri de garantare pe zi prin programul guvernamental „Prima Casă“, potrivit reprezentanţilor autorităţilor.
„Previziunile iniţiale arătau un flux de 50-100 de cereri prin «Prima Casă» şi noi ne-am confruntat cu circa 200, chiar şi 300 de cereri zilnic, din acest motiv au apărut problemele legate de întârziere. În acest moment fluxul este reglat şi avem capacitatea să procesăm 200 de cereri pe zi şi să ne încadrăm în termenul de cinci zile“, a declarat Rodica Ionescu, consilier al preşedintelui FNGCIMM.
Potrivit acesteia până în acest moment s-au emis circa 5.500 de garanţii, din care 35% sunt pentru Bucureşti, 21 de judeţe din ţară au o pondere de peste 3%, iar restul sub 3%.
În continuare 80% din garanţiile acordate sunt pentru achiziţia de locuinţe vechi, valoarea medie a creditelor solicitate fiind de 40.000 de euro.
Garanţii pentru dezvoltatori
Fondul de garantare discută cu mai multe bănci lansarea unui produs prin care creditele dezvoltatorilor de locuinţe să fie garantate de fond în proporţie de 80%, dacă aceştia au semnat antecontracte pentru circa 75% din suprafaţă.
"Discutăm cu BCR, Piraeus Bank şi Banca Transilvania la un proiect comun prin care creditele luate de dezvoltatori pentru constru