Un nou studiu arheologic, realizat in Pestera Qesem, dezvaluie in premiera ca meseria de macelar este una dintre cele mai vechi din lume. Astfel, de mai bine de 200.000 de ani omul stie sa-si taie carnea, candva ca vanat propriu sau colectiv, iar acum ca hrana scoasa din casoleta cumparata de la hipermarket sau crescuta in ferma personala. Anuntul a fost facut de cercetatorii de la Tel Aviv University, care au colaborat la acest studiu cu colegii americani de la University of Arizona in analizarea obiectului gasit in pastera - un os antic cu foarte clare urme de taieturi, care releva modul in care a fost transat animalul respectiv cu un topor din piatra.
Specialistii au descoperit noi indicii despre cum, unde si cand au aparut primele indeletniciri ale speciei umane privind taierea si transarea bucatilor de carne si acestea se pare ca demonteaza ipotezele evolutioniste emise pana acum de antropologi, zoologi si arheologi. Rezultatele studiului, prezentat integral in Proceedings of the National Academy of Science, releva faptul ca in perioada Paleoliticului Inferior (adica cu aproximativ 200.000 de ani in urma), omul obisnuia sa-si "felieze" vanatul in cu totul alt mod decat o face in prezent. In loc sa desfaca, ca acum, carcasa animalului si apoi sa transeze diferite portiuni ale corpului acestuia, se pare ca stramosii nostri alegeau o anumita persoana din cadrul tribului pe care o desemnau sa se ocupe cu pregatirea si depozitarea vanatului, operatiune meticuloasa care dura cateva zile.
Profesorul Avi Gopher, coordonatorul echipei de cercetatori, a precizat ca, de asemenea, exista si un "ajutor de macelar", care avea sarcini precise. El a explicat ca, din punct de vedere sociologic, meseria de macelar impunea un respect aparte in cadrul comunitatii, care, avea roluri bine definite pentru toate etapele asigurarii si prepararii hranei - cercetasi,