Guvernul francez dă asigurări că nu va fi legalizată vânzarea de ţigări prin intermediul internetului. Ceea ce nu înseamnă că acest fenomen nu există şi că nu provoacă nelinişte. Chiar preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a trebuit să intervină în această afacere şi să spună sus şi tare că monopolul tutungeriilor nu va fi afectat.
Guvernul francez dă asigurări că nu va fi legalizată vânzarea de ţigări prin intermediul internetului. Ceea ce nu înseamnă că acest fenomen nu există şi că nu provoacă nelinişte.
Chiar preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a trebuit să intervină în această afacere şi să spună sus şi tare că monopolul tutungeriilor nu va fi afectat.
Polemica a izbucnit după ce un ziar economic, LES ECHOS a publicat un articol de unde reieşea că, în virtutea unor directive europene, Franţa ar fi obligată să accepte vânzarea de tutun pe internet, aşa cum se întâmplă şi cu băuturile alcoolice.
Să nu uităm că recent au fost legalizate şi jocurile de noroc pe internet. Proprietarii de tutungerii sunt oricum nemulţumiţi că veniturile lor sunt în scădere în ultimii ani, iar în 2008 au dat faliment 600 de tutungerii.
Statul însă, căruia vânzările de ţigări îi aduc anual 13 miliarde de euro, nu întelege să renunţe la această mană financiară, deşi contrabanda practicată pe internet este din ce în ce mai redutabilă.
Site-urile consacrate vânzării de ţigări se multiplică, deşi poliţia este şi ea extrem de activă şi a confiscat anul trecut 21 de tone de ţigări, faţă de numai 8 tone în 2007. Ceea ce pune în lumină amploarea fenomenului - altfel spus contrabanda cu tigări, amplificată şi în condiţii de criză. Ce mai constată statul, cu oarecare nelinişte, este şi faptul că în Franţa creşte consumul de ţigări, în ciuda faptului că preţul la ţigări s-a mărit iar publicitatea este strict controlată.
Ţigările cumpărate pe internet ris