Aproximativ 200 de elevi, de clasa a VIII-a, de la patru unităţi de învăţământ brăilene sunt implicaţi în proiectul „Tinereţe fără dependenţă”. Mai exact este vorba despre Aproximativ 200 de elevi, de clasa a VIII-a, de la patru unităţi de învăţământ brăilene sunt implicaţi în proiectul „Tinereţe fără dependenţă”. Mai exact este vorba despre prevenirea consumului de alcool şi tutun în rândul adolescenţilor. Proiectul este structurat pe două componente: una de informare - în cadrul căreia elevii primesc informaţii referitoare la efectele negative ale consumului de alcool şi tutun, tehnici de prim ajutor în caz de urgenţă şi oportunitatea implicării în activităţi destinate petrecerii timpului liber, şi cea de-a doua - în care elevii sunt invitaţi să realizeze mesaje antifumat şi antialcool în cadrul unui concurs premiat cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Brăila.
În România, conform datelor Studiului Naţional, vârsta medie de debut a consumului de alcool este de 13 ani. Astfel, un procent de 62% dintre respondenţii în vârstă de până la 14 ani au consumat alcool în ultimile 3 luni.
"Dependenţa de alcool este întâlnită la un număr din ce în ce mai mare de adolescenţi. Totodată tabagismul a crescut în mod îngrijorător în rândul adolescenţilor. Studiile efectuate în domeniu au arătat că, în majoritatea cazurilor, fumatul începe în timpul adolescenţei şi chiar înainte de această perioadă. Este vârsta la care vor să experimenteze, să-şi satisfacă curiozitatea, să dobândească admiraţia celor din jurul lor" , a punctat Olga Condrat, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila.
Proiectul „Tinereţe fără dependenţă” este iniţiat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret Brăila, Societatea Naţională de Cruce Roşie- Filia