PSD, PNL si UDMR au anuntat aseara ca vor continua sa-l sustina pentru mandatul de prim-ministru pe Klaus Johannis, in ciuda opozitiei lui Traian Basescu. Cele trei partide spun ca au 65% din Parlament si refuza sa negocieze cu PD-L un guvern de uniune nationala.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca ar dori un guvern politic, dar surse democrat-liberale sustin ca l-ar sustine pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu si fost reprezentant al Romaniei la FMI pentru un mandat de premier, dupa ce varianta PD-L cu Emil Boc pentru un nou mandat pare sa fi cazut.
De altfel, Basescu le-a spus ieri ambasadorilor din tarile UE pe care i-a invitat ieri la Cotroceni ca se gandeste sa nominalizeze un premier "care vorbeste limbajul FMI".
O a doua optiune de premier "FMI", analizata in laboratoarele de la Cotroceni, este Mihai Tanasescu, fost ministru PSD al Finantelor in perioada 2000-2004, actualul reprezentant al Romaniei la institutia de la Washington.
Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care nominalizeaza premierul. Premierul desemnat are la dispozitie 10 zile sa-si formeze o echipa si un program de guvernare cu care se prezinta in fata Parlamentului, care poate accepta sau respinge Guvernul.
Daca este respins, se reia procedura, presedintele poate dizolva Parlamentulul, daca legislativul a refuzat de doua ori in decurs de 60 de zile sa investeasca Guvernul. In toata aceasta perioada, guvernarea este asigurata de Emil Boc si echipa lui, care au atributii limitate.
Dilema constitutionala
Tocmai acest atribut suveran al presedintelui Romaniei, de a desemna premierul, este cel care creeaza probleme partidelor din Opozitie, care spun ca seful statului este obligat sa-l desemneze pe Johannis premier de vreme ce exista deja o majoritate de aproape 70% care sa-l sustina. "Daca are o majoritate, atun