- Economic - nr. 399 / 15 Octombrie, 2009 - Interlocutor: ing. MikloS Iuliu, administrator la S.C. Fitoserv SRL Balauseri - Domnule inginer, ati ramas printre putinii specialisti agricoli de pe valea Tarnavei Mici, implicat direct in productia agricola. Probabil, statutul de functionar agricol nu va asigura satisfactii profesionale si ati ales partea frumoasa a celei mai nobile indeletniciri umane, agricultura. Ce fel de exploatatie agricola aveti ? - Modesta, doar 110 hectare, din care 12 hectare proprietatea familiei, iar diferenta, teren preluat in arenda. Am o exploatatie in sectorul vegetal, fiindca zootehnia nu are desfacere, lucrezi in pierdere. Anul acesta am avut 40 de hectare cu cereale paioase de toamna - loturi semincere, 10 ha cu cereale paioase de primavara - loturi semincere, 11 ha cu sfecla de zahar, 10 ha cu soia, 3 ha cu fasole boabe, 5 ha cu rapita si 3 ha cu mei, diferenta _ plante furajere pentru samanta si 0,5 ha cu vita de vie nobila. Nu ma laud, nu ma plang, incerc doar sa supravietuiesc dupa o asemenea exploatatie agricola, mai ales ca obtin si productii frumoase. La grau am realizat anul acesta 5.000 kg/ha; la soia - 3,1 tone /ha; 3 tone /ha la mei. Productii bune in conditiile de seceta din acest an, compensate oarecum de o agrotehnica moderna. - Frumoasa treaba! Dar cum valorificati productia agricola din acest an, cum faceti rost de bani pentru reluarea productiei? - Greu, foarte greu, fiindca in afara de sfecla de zahar nu poti valorifica niciun produs, noroc cu subventiile acordate de Uniunea Europeana. Sa fiu sincer, mai fac un ban prin valorificarea productiei de mei la circa 50 de crescatori de pasari, de papagali si canari. Mai vand fasolea boabe, un aliment foarte cautat, iar in aceasta perioada sper sa vand samanta de cereale. Lipsa unui sistem civilizat de valorificare ne omoara tot cheful de a practica meseria. Cred ca i